Dopen een gemeenschapsgebeuren



Dopen, een gemeenschapsgebeuren

Net als bij het doopsel van Jezus in de Jordaan, is het doopsel vandaag geen privégebeuren. Het is de opname van je kind in de gemeenschap van de Kerk. De dopeling wordt verwelkomd in de brede kring van gelovige mensen. Daarom voorzien wij in onze federatie gezamenlijke doopvieringen en wordt er enkel in de kerk gedoopt.

Als ouder sta je er niet alleen voor om je kind gelovige waarden mee te geven en het te laten thuiskomen in de Kerk. Eerst en vooral is er de kring van het gezin en de familie die het kind omringt.

Ook de kerkgemeenschap engageert zich om mee op weg te gaan en de dopeling verder te begeleiden om een goede christen te worden. Ze gaat mee in het dagelijks leven en ook op weg naar mogelijke sacramenten van eerste communie, vormsel, huwelijk, ze is nabij op andere belangrijke levensmomenten.

Peter en meter spelen hierin een belangrijk rol. Zij nemen die begeleidende taak op namens de gelovige gemeenschap. Daarom is het nodig dat zij zelf ook gedoopt en gevormd zijn en minstens 16 jaar oud. Een doopsel is geldig met één peter en/of één meter.

Doopvieringen in de pastorale zone Landen

Iedere maand is er in onze federatie een gemeenschappelijke doopviering, 
normaal op de derde zondag van de maand om 14.30 uur

De doopvieringen vinden beurtelings plaats in één van de zes doopkerken: Attenhoven, Eliksem, Laar, Waasmont, Walsbets, Wezeren 

Een gezamenlijke doopviering houdt in dat er meerdere kindjes gedoopt worden.
Vanaf vier dopelingen splitsen we de groep en voorzien we twee doopvieringen na elkaar, om 14 en 15 uur. Zo kan de gezamenlijke viering toch rustig en in een intieme sfeer verlopen.
Het uur wordt in overleg met alle ouders afgesproken op de doopouderavond.

Doopvoorbereiding

We voorzien maandelijks één gezamenlijke doopvoorbereiding, meestal op de vierde donderdag van de maand voorafgaand aan de doopmaand. De bijeenkomst vindt telkens plaats om 20 uur, beurtelings in één van de parochies, in de pastorie of het parochiesecretariaat.

De doopouderavond biedt de koppels de kans tot ontmoeting, elkaar bemoedigen, van gedachten wisselen over het ouderschap, de zorg voor de baby, de keuze voor het doopsel, gelovige opvoeding vandaag.

De doopviering wordt samen voorbereid. Daarbij is er heel wat ruimte voor persoonlijke en creatieve inbreng: redactie van een doopboekje, de namen van de dopelingen creatief weergeven (tekening, letterslinger, collage…), zelf musiceren of liedjes op CD kiezen bij het begin en het slot van de viering, voorlezen van teksten door volwassenen of kinderen, bloemen brengen bij Maria…

De doopvoorbereiding dient bij voorkeur gevolgd te worden door beide ouders!
Daar worden alle afspraken gemaakt, geen doopsel zonder voorbereiding!

Doopaanvraag

Ouders die hun kind willen laten dopen, kunnen vrij kiezen aan welke doopzondag ze deelnemen. De doopaanvraag dient te gebeuren vóór de doopouderavond, in de maand vóór de doopviering. Inschrijven is noodzakelijk en kan via het inschrijvingsformulier op deze blog.